Hvordan er nivået på skikjøringen? Hvordan er det å seile på vinteren? Er det med skiguide?

Ofte stilte spørsmål om Ski & Seil

For de fleste er konseptet ski og seil noe de ikke har hørt om fra før, og de aller færreste av oss har vært på tur med seilbåt vinterstid. Derfor er det ikke så rart at mange lurer på mye når de vurderer å delta på en Ski & Seil tur, i stedet for den årlige turen til Alpene og Hemsedal.

Skrevet av Linda Øverli Nilsen,
Markedsskipper, Styrkvinne og Altmulig-Kveite

Hva er egentlig Ski & Seil?

For oss er Ski & Seil først og fremst nøkkelen til den ultimate friheten til å optimalisere tiden vi har til å stå på ski. Her kan du lese mer om konseptet og hvorfor vi digger Ski & Seil. 

Ski & Seil er et turkonsept der vi seiler inn til foten av fjellet og starter skituren i vannkanten. Med båt kan vi flytte oss fra sted til sted, og velge fjellsider og områder ut i fra vær og føreforhold.

Ski & Seil er noe italienske og franske skikjørere har gjort i Norge siden 90-tallet, og som nordmenn har begynt å oppdage gledene ved. Vi i SeilNorge har arrangert Ski & Seil-turer på Helgeland, i Steigen, Lofoten, Lyngen og Finnmark i mange år, og vi tør påstå at vi kjenner de beste stedene.

FAQ Ski & Seil

Hvordan er nivået på skikjøringen og folkene som melder seg på Ski & Seil turene?

Vi har deltakere på alle nivåer med oss. Fra profesjonelle skikjørere til de som ikke har like mye erfaring. Enkelte av turene våre krever et høyere ferdighetsnivå innen skikjøring enn andre. Dette kan du lese mer om under hver tur. Men på turer som f.eks Ski & Seil i påska, hvor vi seiler flere båter sammen, har vi en god mix av nivå på deltakerne – og vi kan dele deltakerne inn i ulike grupper etter nivå og ønsker.

Hvordan er det å seile på vinteren?

Hvis det ikke hadde vært kult, ville vi ikke gjort det! Det høres mer ekstremt ut enn det ofte er. Å seile under nordlyset, våkne til pudder på dekk og bruke havet på denne måten er noe vi gjerne vil dele med flere. Seilmessig må vi være forberedt på både vindstille og seiling i hardt vær, men vi har mye godt vær også, med fin seilvind.

Må jeg kunne seile på forhånd?

Nei, mange av våre deltakere har lite eller ingen seilerfaring fra før. Siden vi mener at våre turer også kan regnes som seilkurs, eller i hvert fall som en god introduksjon til seiling, så krever vi ingen forkunnskaper.

Er du nybegynner på seiling ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinne så fort som mulig, og er du erfaren får du raskt ansvar og større utfordringer. Alle deltakere deltar aktivt i seilingen, matlagingen og drift av båten. Slik lærer du mye om å dra på tur med seilbåt sammen med oss.

Kan jeg bli med selv om jeg står på snowboard?

Ja, men vi anbefaler at du bruker et splitboard med feller. Truger kan også gå greit, spesielt i Lofoten-området der det er kort anmarsj/gangavstand før stigningen starter.  

Hvor mye seiler vi, og hvor mye står vi på ski?

På våre ski og seil turer er ski i fokus. Vi bruker seilbåten som vår mobile base og seiler mellom hvert fjell. Hvor mye dette utgjør i seiling avhenger litt av hvordan vi legger opp ruta. Men i snitt seiler vi noen timer hver dag, og dette er stort sett etter dagens topptur. På turene som går tur-retur Lyngen-Finnmark er det noe mer seiltid på grunn av større avstander.

Har vi med skiguide? 

På alle våre turer har vi med oss en erfaren skiguide på hver båt. Vi samarbeider med ulike guider og guideselskaper både i Norge og i utlandet. Fellesnevneren er at de er superbra folk med erfaring og utdannelse og sertifisering innen guiding og skredteknikk.  Vi bruker guider som er lokalkjente, noen bor også midt i fjellheimen.

Blir jeg sjøsyk?

Dette er veldig individuelt. Har du blitt sjøsyk før? Blir du lett sjøsyk? Etter vår erfaring gjennom mange år med ski og seil er vår generelle tanke at dette sjeldent er et problem. Og hvis noen skulle bli litt ugne, går det ofte raskt over. Vi har også god erfaring med hvordan vi kan forebygge sjøsyke. Er du i tvil, kan du også kjøpe med deg “seaband” eller sjøsyketabletter.

Hvordan kler man seg for vinterseiling på Ski & Seil turer?

Hvis du som skikjører allerede har ullundertøy, litt tykkere ull- eller fleecelag, skallklær og dunjakke kommer du langt. I tillegg trenger du et vanntett lag ytterst som tåler litt sjøsprøyt, for eksempel oljehyre, noe du kan leie hos oss. Sjekk priser og lei oljehyre her

I tillegg er det lurt med et par gode støvler som bør være 2-3 størrelser større enn du bruker til vanlig, for å få plass til gode ullsåler og ullsokker inni. Vi bruker mange forskjellige typer, men har lagt vår elsk på typen Rappala støvler som er lette og solide.

Vårt prinsipp er å bruke det man allerede har, og ikke kjøpe seg nytt utstyr første gang man deltar på noe. Men er dette derimot noe du vil gjøre flere ganger kan vi anbefale å kjøpe noe mer spesialisert utstyr. Vårt mannskap bruker ofte seilklær fra Helly Hansen.

Kan jeg leie seileutstyr av dere?

Hos oss kan du leie vår mest brukte vinterseiling-bekledning, oljehyre. Det er et kraftig regntøy, opprinnelig laget for fiskere for 100 år siden, de bruker dette aktivt ennå. Det samme gjør vi. Oljehyre holder oss varme og tørre, som passer godt i nordnorsk ruskevær. Sjekk priser og lei oljehyre her

Kan jeg leie ski og toppturutstyr hos dere?

Vi leier ikke ut skiutstyr, men vi videreformidler kontakt til hvor du kan leie skiutstyr i Lofoten og Tromsø.

Er båtene kalde?

Vi har gode dieselvarmere og avfuktere ombord. Opplevelsen av hva som er kaldt er jo litt relativt. Men er du en skikkelig landkrabbe vil du fort venne deg til en litt høyere luftfuktighet enn hva som er på den vedfyrte hytta.

Hvor kaldt er det ute?

Kulde er relativt,  og hva som oppleves som kaldt er forskjellig fra person til person. De fleste vil nok ikke oppleve årstiden vi har Ski & Seil turer som kalde, det går mot vår og temperaturene ligger på pluss-minus null grader. Men vi anbefaler godt seiltøy, for eksempel oljehyre. 

Vil klærne mine tørke om bord?

Det er åpenbart mer fukt på havet enn inne på land, og utstyret er ofte fuktig etter en lang dag ute på ski. Vi har gode muligheter for tørking av støvler og klær på våre båter.

Kan jeg booke en egen båt til meg og mine venner?

Ja, det kan du. Vi arrangerer også venneturer, blåturer, firmaturer osv. Du kan velge å leie kun båt, eller båt med skipper. Vi kan også lage program for dere, og veilede dere i planleggingen om ønskelig. Vi har også skiguider og kokk dersom dette skulle være ønskelig.

Vil vi se nordlys?

Det er stor sjanse for å se nordlys på våre vinterseilaser, spesielt i begynnelsen av sesongen. For å se nordlys må det være skyfritt, kaldt og klart.

Ski & Seil bildegalleri

Vi er her for å svare på spørsmål!

Ta gjerne kontakt på +47 412 97 900 hvis du har spørsmål eller ønsker å booke tur.