Linda Øverli Nilsen BarskeGlæder 2016 8

Praktisk informasjon

Tusen spørsmål? Finn svarene her!

Praktisk informasjon

Er du påmeldt en av våre seilturer, kurs og ekspedisjoner, og klar for ditt livs eventyr? Og plutselig dukker det opp tusen spørsmål? Du får svar på i hvert fall svaret på 999 av dem her. Her finner du informasjon om alt fra hvordan du pakker til alder på dine medseilere. Er det flere ting du lurer på etter å ha lest svarene under- er du alltid velkommen til å kontakte oss!

Hvordan bør jeg reise?

Ferie og eventyr innebærer gjerne noe reising og vi anbefaler alle våre deltagere å reise mest mulig miljøvennlig.

Miljø og bærekraft

Både seiling og toppturer er miljøvennlige aktiviteter og vi seiler så mye som vi kan og bruker motor så lite som vi kan. Vi oppfordrer mannskap og deltagere til å reise så miljøvennlig som mulig, og vi benytter lokale råvarer og ressurser så langt det lar seg gjøre.

Litt filosofisk pleier vi å si at seiling er en øvelse i bærekraft; vi beveger oss med vinden og vi har begrensninger på ting som vann, diesel, strøm og mat. For å gjennomføre en bærekraftig reise kreves kunnskap, tålmodighet, smidighet og hardt arbeid. Det samme kan sies om mye annet som man prøver å gjøre på en bærekraftig måte. Vi plukker søppel på vår seilvei.

Reisen til og fra destinasjonen

Å ta tog, buss eller kjøre flere i samme bil er da det beste. Å reise langsomt gir en annen dimensjon til ferien enn å bare fly over alle de vakre stedene landet vårt har å by på.

-> Lofoten / Svolvær

  • Hvis du har tid så ta Nordlandsbanen til Bodø og hurtigbåt eller Hurtigruta videre derfra til Lofoten. Du kan også ta buss sørfra Moskenes, som har bilferge fra Bodø.
  • Men, Lofoten er jo langt unna for mange, og de fleste ender opp med å fly. Da er Svolvær nærmeste flyplass, alternativt kan man også fly til Leknes.
  • Fly til Svolvær eller Leknes går stort sett via Bodø, og er mulig med både Widerøe, SAS og Norwegian.
  • Man kan også fly til direkte fra Oslo til og fra Harstad/Evenes flyplass, og så ta buss derfra inn til Lofoten og Svolvær.

-> Lofoten / Henningsvær

Henningsvær er en 40 minutters busstur fra Svolvær, som er sentrum i Lofoten.Hvis du har tid så ta Nordlandsbanen til Bodø og hurtigbåt eller Hurtigruta videre derfra til Lofoten. Du kan også ta buss sørfra Moskenes, som har bilferge fra Bodø. Men, Lofoten er jo langt unna for mange, og de fleste ender opp med å fly. Da er Svolvær nærmeste flyplass, alternativt kan man også fly til Leknes. Fly til Svolvær eller Leknes går stort sett via Bodø, og er mulig med både Widerøe, SAS og Norwegian. Man kan også fly til direkte fra Oslo til og fra Harstad/Evenes flyplass, og så ta buss derfra inn til Lofoten og Svolvær..

-> Tromsø

Til og fra Tromsø er fly det raskeste hvis du skal til Østlandet, sjekk ut SAS og Norwegian, men dersom du har tid til å reise sakte så er det noe vi anbefaler. F.eks. kan du ta buss eller Hurtigruten sørover fra Tromsø til Bodø og tog derfra.

-> Bodø

Nordlandsbanen går helt til Bodø, og med nattog fra Oslo til Trondheim så er det en flott reise fra Sør-Norge. Dersom du bor langs kysten kan hurtigbåt eller selveste Hurtigruta være en mulig reisevei, enten nord- eller sørfra. Du kan selvfølgelig også fly til Bodø og det finnes en god del rimelige billetter.

-> Alta

Sjekk SAS, Norwegian eller Widerøe for fly til og fra Alta. Skal du reise fra en by i nord eller ønsker å utvide reisen med en dag eller flere, så har Hurtigruta avgang nord- og sørover hver dag. Man kan også ta tog til Bodø og båt videre, eller kjøre bil hele veien. Å reise langsomt gir en annen dimensjon til ferien enn å fly over alle de vakre stedene landet vårt har å by på, og sparer miljøet.

-> Brønnøysund/Ylvingen

  • Det er flere måter å komme hit! Ta toget sør- eller nordfra til Grong stasjon, dettte toget korresponderer med buss til Brønnøysund.
  • Med Hurtigruten/Kystruten: Ta hurtigruten sør- eller nordfra til Brønnøysund.
    Hvis du må fly, er det Widerøe fra Trondheim og Bodø som gjelder.

-> Bergen

Til og fra Bergen er Bergensbanen over fjellet til Oslo et selvsagt valg om du reiser den veien, med et utvalg avganger daglig inklusive nattog. Det går en rekke busser og hurtigbåter nord- og sørover kysten, om du skal den veien. Og Bergen/Flesland har flygninger både innenlands og utenlands.

-> Træna og Trænafestivalen

Hvis du ikke skal seile sammen med oss til Træna, så kan du ta hurtigbåt ut til Træna fra både Bodø og Sandnessjøen. Det går også ferge fra Stokkvågen. Skal du ikke være med på Trænafestivalen og tenker å reise ut til Træna på samme søndag som turen starter så er det mulig vi setter opp en RIB med avgang fra Sandnessjøen.

Nordlandsbanen går til Mosjøen, og fra Mosjøen kan du ta buss til Sandnessjøen eller Stokkvågen. For rutetider med buss sjekk ut ruteplanlegger hos Nordland Fylkeskommune. En annen “slow” og flott måte å komme seg til Sandnessjøen på er med Hurtigruta fra Bergen/Trondheim eller Bodø/Tromsø. De fleste tar imidlertid fly, og man kan fly enten til Sandnessjøen eller til Bodø og komme seg videre derfra.

For annen reise til Træna så legger Trænafestivalen ut informasjon om hvordan du kan komme deg ut til øyriket via andre operatører, og her kan du også forhåndsbestille plass, se: www.trena.net

Hvis du vil sjekke ruteplanlegger i Nordland så finner du den her, du kan også ringe trafikkopplysningen på telefon 177 om du skulle være i tvil. Forsøk gjerne www.entur.no for gode forslag.

Hvordan kommer jeg meg hjem fra Træna?
Hjem fra Træna reiser de fleste først til fastlandet med ferge enten til Bodø eller Sandnessjøen, og kommer seg videre derfra. Du kan også bli med på en av Seil Norges seilbåter eller RIB hvis vi har plass, eller du kan ta en av båtene som settes opp av festivalen. Trænafestivalen legger ut informasjon om dette i god tid før festivalen.
Generelt bør du bestille fly eller tog hjem fra Bodø eller Sandnessjøen så sent som mulig på søndagen, helst mandag morgen.

-> Svalbard

Noen svært få ror til Svalbard, noen flere seiler, men de fleste flyr. Norwegian og SAS flyr til Longyearbyen fra Tromsø eller Oslo. Husk Pass – Siden Svalbard er utenfor Schengen gjennomføres det ID-kontroll ved inn- og utreise for alle som reiser til/fra Svalbard. Dette gjelder også for nordmenn. Alle gjester, både fra Norge og utlandet, må ha med pass eller nasjonalt ID-kort.

-> Island

Til og fra Island går det mange ulike ruter. Det går blant annet ferge til/fra Danmark via Færøyene. Ellers er det mange daglige avganger med fly til/fra Reykjavik til resten av Norden, Europa og Amerika. Internt på Island er det greit å komme seg rundt med buss, innenlandsflyvninger eller leiebil.
Om du ønsker å seile mer så kan du kanskje være med oss på videre på ekspedisjonen, om det skulle være fra Svalbard til Island via Grønland, eller på neste etappe fra Island og helt hjem til Norge, via Færøyene og Shetland.

-> Grønland

Til og fra Grønland reiser de fleste med Air Greenland fra København eller Reykjavik, til Nuuk eller Narsarsuaq. Innad på Grønland er det enkleste å reise med båt (Targa) eller fly helikopter. Om du ønsker å seile til og fra Grønland så kan du også være med oss på hele eller deler av denne ekspedisjonen, om det skulle være fra Svalbard til Island, Island til Grønland, eller på neste etappe fra Grønland helt hjem til Norge, via Island, Færøyene og Shetland.

-> Skottland / Oban eller Mallaig

Oban og Mallaig på nordvest-kysten av Skottland er det ganske enkelt å komme seg til/fra. Det går både tog og buss fra både Glasgow og Edinburgh, hvor det er enkelt å fly til/fra Norge. Det går også dag- og natt-tog fra London helt til Oban/Glasgow. Togturen til Mallaig er et eventyr i seg selv, i ekte Harry Potter-stil.

Bestilling, betaling og reisevilkår

Velkommen med på tur! Her har vi samlet den viktigste informasjonen rundt bestilling og betaling.

Bestilling og betaling

For å bestille en tur går du inn på den enkelte tur, velger avreisedato (noen av turene våre har flere avreisedatoer) og fyller inn bestillingsskjemaet. Bestillingsskjemaet ber om grunnleggende informasjon. Kundedata blir ikke delt med eller solgt til en tredjepart og de oppbevares ifølge norsk lov. Etter å ha fylt ut alle opplysninger blir du bedt om å betale et depositum på kr 6000,- med bank- eller kredittkort. Noen kredittkort har gebyr, men de vanligste har ikke. 60 dager før avreise forfaller det resterende og du vil få betalingsvarsel eller motta sluttfaktura på e-post med restbeløpet. Hvis du melder deg på mindre enn 60 dager før turstart forfaller hele beløpet med en gang.

Reisevilkår

Våre reisevilkår finner du her. Ved bestilling må du krysse av for at du har lest og akseptert reisevilkårene.

Reiseforsikring

Du må ha en gyldig reiseforsikring for å bli med på tur, de fleste turene våre krever ikke noen spesiell reiseforsikring. Vi anbefaler at denne også dekker en eventuell avbestilling av tur, eller at du har egen avbestillingsforsikring. Les våre reisevilkår for avbestillingsregler og refusjon.

Ski og seil SeilNorge BB20190522 NP Svalbard A7R07582
Et lite dupp på Svalbard. Foto: Northern Playground

Hva må jeg ha med? Hvem er med på tur?

Pakkeliste er kanskje det vi får mest spørsmål om, og vi har laget grundige pakkelister.

Utstyr & pakkeliste til seiltur

I god tid før avreise sender vi deg en utstyrsliste med all informasjon om det du trenger å ta med på tur. Her kan du sjekke det viktigste på pakkelista.

Det finnes, som med alle aktiviteter, masse spesialutstyr og klær for seiling. Har du ikke noe av dette kommer du veldig langt med vanlig tur-, ski- og fjellutstyr.

Vi ønsker ikke å oppfordre til at du kjøper masse nytt utstyr for å være med på tur med oss, bruk det du har, lån det du trenger av en venn, finn ting brukt og kjøp kvalitet som varer om du må investere i nytt utstyr! Det du trenger er noe vann- og vindtett ytterst, og lagvis med klær under. En del jakker er kanskje ikke vanntette “nok”, og ikke så gode på saltvann, så du kan vurdere for eksempel en Oljehyre til å ta på ytterst på de våteste dagene. Et par høyere gummistøvler for ilandstigning fra jolla er veldig greit å ha, i tillegg til innesko å ha under dekk. Ute på storhavet og i Arktis kan det være kaldt selv på sommeren, så ta med både badetøy og godt med varme klær.

Hva slags folk er med på tur – og hvor mange er vi om bord?

Mange kommer alene, noen reiser som par, noen reiser som en vennegjeng. Fellesnevneren for alle er at dette er flotte mennesker du blir kjent med og blir venner med, som er nysgjerrige og ivrige etter å lære mer om området vi besøker, og ikke minst så lærer du å seile. Det å dele storslåtte opplevelser skaper sterke bånd!

Mange lurer på alderssammensetningen på våre turer, men det er ikke så viktig for oss. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel så lenge du vil være med på tur og har tenkt å gjøre ditt for at du selv og resten av mannskapet skal få en topp ferie. Antall deltagere varierer fra tur til tur. Blir vi mange deltagere utvider vi med flere båter og skippere. På Ski & Seil er vi stort sett 2 til 3 båter med 6 – 8 personer i hver båt. På turene til og fra Træna i forbindelse med festivalen, som er våre mest populære turer, er vi opptil 5 – 8 båter.

Minimum antall påmeldte

I utgangspunktet må vi ha fem påmeldte for å kunne gjennomføre en tur. Har vi under fem påmeldte på en tur kan det være vi må avlyse, og du vil få tilbud om å være med på en annen tur, eller få pengene tilbake.

Seiltur SeilNorge Lofoten Hav og Fjellsportuka Linda Overli Nilsen Kaia
Seiltur SeilNorge Lofoten Hav og Fjellsportuka Linda Overli Nilsen Kaia

Hva er mest viktig når vi har kommet om bord? Mat og sikkerhet!

Mat må’n ha! Uansett vær, vind, døgnrytme og aktivitetsnivå, må man ha mat! Og så er sikkerheten veldig viktig for oss, og vi sørger til enhver tid for at du skal føle deg trygg om bord, samt være med på å skape en trygt seilas for alle.

Mat og måltider underveis på seilbåten

På våre turer blir du del av mannskapet om bord og får ta del i alle oppgaver for driften av båten. Dette inkluderer matlagingen, som går på rundgang. Skippere og guider bistår så mye de kan underveis. I forkant av tur setter vi opp en meny og handler inn det som trengs. Vi bruker mye tid på å lage gode menyer med sunn og passe avansert mat.

Si ifra hvis du har allergier eller preferanser i registrerings-skjemaet, så tar vi hensyn til det så godt det går. Du må gjerne ta med deg tilpasset mat.

Har du lyst på noe ekstra godt å spise eller drikke, ta det gjerne med, og kan det deles blir stort sett alle glade! I løpet av turen seiler vi gjerne innom noen av områdets beste restauranter i havgapet og spiser på land hvis det er stemning for det. Restaurantmåltidene kommer i tillegg.

Sikkerhet

Vi tar sikkerhet på alvor.
På sjøen trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Mann-over-bord, brann, forlat fartøy, mastehavari og grunnstøting er noen av disse. Å bygge deltagernes kompetanse på hvordan de skal håndtere kritiske situasjoner er viktige elementer for bedre sikkerhet om bord. Om bord i båten og på tur i fjellet må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner.
For oss er det viktig at du som deltager læres opp raskt nok til å kunne være deltaker om bord og ikke bare passasjer. Det bidrar til læring, mestring og økt sikkerhet for båt og mannskap. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne og ikke en tur der man er en passiv passasjer.

Før Ski & Seil-turene trener vi på og repeterer søk og redningsteknikker, og bruk av skredutstyr. Mange elementer avgjør sikkerheten på en topptur. God planlegging, ydmykhet i forhold til vær og skredfare, og en samstemt gruppe på tur er viktig.

Før turstart vil du få tilgang til en sikkerhets- og risikoanalyse for både ski og seiling. Før turen vil vi også be deg om å fylle ut et egenerklæringsskjema med informasjon om dine pårørende i tilfelle noe skulle skje.

Våre skippere har alle mye seilerfaring, de er testet i ulike situasjoner, og de oppfyller Sjøfartsdirektoratets krav til sertifikater og kurs for vår type virksomhet.

Seiltur SeilNorge Seil og skrei Foto Torbjørn Buvarp 55
Seil og skrei. Foto; Torbjørn Buvarp

Spørsmål og svar praktisk info – FAQ

Jeg har sendt inn bestillingsskjema, men hvordan vet jeg at bestillingen har gått igjennom?

Når du sender inn bestillingen vil du få en automatisk e-post fra oss som enten bekrefter betalingen du nettopp har gjort med kredittkort, eller med faktura på depositum (hvis du huket av for det alternativet i påmeldingsskjemaet). Vi vil være i jevnlig kontakt før avreise og sende ut aktuell informasjon på e-post, men har du noen spørsmål er det bare å ta kontakt, enten det er et år- eller dagen før avreise.

Jeg har ikke fått sluttfaktura enda, er det noe feil med min bestilling?

Normalt får du sluttfakturaen for turen 60 dager før avreise, men av og til rekker vi ikke å gjøre dette akkurat 60 dager før. Alt er allikevel i orden med bestillingen din, og fakturaen er rett rundt hjørnet. Dersom det er 50 dager igjen til avreise og du fortsatt ikke har mottatt fakturaen eller beskjed om betaling, er det fint om du kontakter oss.

Når får jeg utstyrslisten for turen?

Utstyrsliste får du tilsendt sammen med det første velkomstbrevet fra oss, etter påmelding. Se også her:

Visum

Selv om Nord-Norge for mange «søringa» kan være svært eksotisk, trenger du ikke eget visum for å reise til Lofoten eller Helgelandskysten. Men husk pass eller nasjonalt ID-kort hvis du skal være med på en av turene til Svalbard! Reiser du fra andre land enn Norge, så må du sjekke dine lokale regler.

Hva er Trænafestivalen?

Har du ikke hørt om Trænafestivalen? Det er helt greit, og som de ville sagt på den andre siden av dammen: You’re in for a treat! Trænafestivalen er flere ganger kåret til en av verdens beste festivaler, og kanskje den festivalen med de flotteste naturomgivelsene i hele verden. En helg i juli, langt ute i havgapet på Helgelandskysten blir det lille samfunnet forvandlet til en fantastisk musikkfestival, og du kan bare begynne å glede deg!

Må jeg være i god form for å reise med SeilNorge?

Det å stå på dekk og styre en skute krever ikke all verdens fysikk, men aktivitetene vi gjør på dagtid kan være fjellturer, kajakkpadling, surfing, fisking osv., og er du i grei form vil du få mer ut av de opplevelsene! Og så har jo helsa generelt godt av at du er i god form, så vi slår et slag for at du er i god form!

Blir jeg sjøsyk?

Det er ikke godt å si. Noen blir aldri sjøsyke, mens andre blir det på brygga. Hvis du vet/tror du kan bli sjøsyk, så kan du ta med medisiner eller annet som kan dempe eller forhindre dette. Sjekk gjerne hva som kan passe deg best, husk at noen medisiner kan gjøre deg veldig trøtt.

Hvor gammel må jeg være for å bli med på tur?

På våre ordinære turer har vi en nedre aldersgrense på 14 år, og er du mellom 14-18 må du ha med deg en foresatt. På enkelte av våre turer har vi et eget familieturkonsept, og her kan du ta med poden – uansett alder. Ta kontakt!

Jeg ønsker å komme i kontakt med skipperen på turen jeg skal på, hvordan gjør jeg det?

Mange av skipperne våre jobber frilans for SeilNorge, og hvis det er noe vi på kontoret kan hjelpe deg med før avreise, så gjør vi gjerne det. Hvis du må ha tak i skipperen, så ta kontakt med oss, så videreformidler vi kontakt. Vi sender ut skipperens navn og mobilnummer rett før avreise.

Jeg har blitt syk og må avbestille, hva gjør jeg?

Huff da! Ved avbestilling trenger vi skriftlig beskjed fra deg. Les våre reisevilkår for avbestillings- og refusjonsregler. Du bør ta kontakt med ditt forsikringsselskap for refusjon. Ofte trenger de en legeerklæring og en bekreftelse fra oss på hvor mye du har betalt. Er det mindre enn 30 dager til avreise refunderer SeilNorge ikke turavgiften.

Jeg reiser alene, blir jeg ensom?

Det kan vi love deg at du ikke blir! Turene våre er sosiale – vi reiser i små grupper og har felles mål og samme interesser. Nesten halvparten av deltakerne våre reiser alene, og du blir fort kjent med resten av mannskapet om bord i båten. På turene våre der vi har mange båter (f.eks. Øyhopping & Festivalseilas) vil vi forsøke å dele båtene inn i personer «i samme båt». Dvs du som reiser alene skal slippe å komme på samme båt som tre par på bryllupsreise. Selv om det sikkert hadde vært hyggelig det og!

Kan jeg pakke i koffert?

Helst ikke. Det er begrenset plass om bord, og store kofferter er vanskelige å pakke bort.
Vi vil digge deg så mye mer hvis du velger en ryggsekk eller en duffelbag som kan stues ned i et lite lagerrom i en liten lugar, og ikke en stor koffert som må stå midt i salongen under hele seilasen. Du skjønner poenget vårt? Og lover å ikke pakke i koffert?

Most people misunderstand life. Comfort does not make you happy. On the contrary it makes you lazy, fat and bored..

Sven Yrvind (1939), seilt jorda rundt i en 8 fot lang seilbåt

Vi er her for å svare på spørsmål!

Ta gjerne kontakt på +47 412 97 900 hvis du har spørsmål eller ønsker å booke tur.