Svalbard SeilNorge Seiltur Nordvest 2019 Natur Foto Mats GrimsethDJI 0385

Svalbard

Svalbard, landet nord for nordavinden

Nesten på Nordpolen

Svalbard, landet nordafor nordavinden, midt mellom det norske fastlandet og Nordpolen. Øygruppen har enormt mye å by på. Svalbard er ekte og rått, det er eventyr, villmark, turglede, polarhistorie, hvalfangst, pionér- og ekspedisjonshistorie. Her finner du uberørt arktisk villmark og et unikt dyreliv i røffe og fantastiske omgivelser. Svalbard byr på fjorder, fjell og store områder som fremdeles er helt uberørte av menneskelig aktivitet. Sporene vi finner i naturen her er ikke fra mennesker men fra polarreven, seler, fugl, villrein, isbjørn og mange andre.

Svalbardeventyret

Svalbard står for oss som definisjonen på den arktiske villmarka. Vi blir mer og mer fascinert av Svalbard og gjennomfører flere og flere turer her. Med båt er vi midt i villmarka og vi seiler rundt som en del av det yrende dyrelivet i både havet og i lufta.

Vil du kjenne den dramatiske roen i naturen på Svalbard? Bli kjent med stillheten og lydene på den storslåtte øya? Være uten dekning på telefon og PC i dagesvis? Være med på ekte ekspedisjon? Velkommen om bord!

Denne storslåtte øya er noe av det råeste vi vet om!

FAQ Svalbard

Hvordan kommer jeg meg til Svalbard?

Noen svært få ror til Svalbard, noen flere seiler, men de fleste flyr. Norwegian og SAS flyr til Longyearbyen. Se mer om reise i Praktisk informasjon

Hva er SeilNorges tanker rundt bærekraft og miljø i Arktis?

Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. I SeilNorge er vi opptatt av å ta vare på miljøet i størst mulig grad og vi mener at små båter med få mennesker og lite forurensing og avfall, er betydelig mindre skadelig for miljø, klima og lokalt dyreliv, enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å rydde søppel på stedene vi besøker, i stedet for å legge igjen spor etter oss. 

På Svalbard følger vi AECOs retningslinjer for møte med dyreliv, strandrydding, kulturminneplasser og for besøkende og operatører i arktis. Mer om AECOs retningslinjer kan du lese her.

Lavest mulig karbonavtrykk er viktig for oss. Vi seiler så lenge vi har vind, og vi jobber målrettet med mat, innkjøp, og avfallshåndtering. Selv om vi må bruke motor for fremdrift når det er helt vindstille så er våre turer blandt de mest bærekraftige måtene å oppleve Svalbard på.

Hva slags vær og klima er det på Svalbard?

Øygruppen har et arktisk klima, men med betydelig høyere temperaturer enn andre områder på samme breddegrad, grunnet hyppige lavtrykkspassasjer og det varme Atlanterhavsvannet. Middeltemperaturen er -16 grader i januar, og +6 i juli, og det er generelt lite nedbør i Longyearbyen (selv om det kan være nok av ruskevær!). Ved kysten går permafrostlaget 100 meter ned i bakken, og sommerstid tiner kun den øverste meteren med jordsmonn. Store deler av året er preget av enten mørketid eller midnattssol, og det setter et spennende preg på naturopplevelsene. Longyearbyen har midnattssol fra 20. april til 23. august, og mørketid fra 26. oktober til 15. februar.

Mørketid og Midnattssol på Svalbard

Svalbard opplever ekstreme lysforhold gjennom hele året. Midnattssol varer fra 20. april til 23. august, mens mørketid varer fra 26. oktober til 15. februar. Disse fenomenene skaper unike atmosfæriske forhold som preger både natur og kultur på øygruppen. Vi synes det er ekstra gøy å seile når det er lyst 24/7! På nettene er ofte været og vinden ekstra rolig, og det er mange lokale som pleier å snu døgnet på sommeren…

Hva slags dyreliv kan man se på tur rundt Svalbard?

Isbjørn er kanskje det dyret de fleste forbinder med Svalbard, men det finnes flere andre dyr som også kaller Svalbard for hjem: hvalross, grønlandssel, ringsel, steinkobbe, hvithval, grønlandshval, narhval, Svalbardrype, polarrev og Svalbardrein. Svalbardreinen er genetisk forskjellig fra andre underarter av reinsdyr. Den har kortere bein og kan ha et inntil 10 cm tykt fettlag på kroppen. Farvannene rundt Svalbard er næringsrike, og sommerstid kommer det store mengder sjøfugl til øygruppen. Det finnes syv nasjonalparker og 23 naturreservat som dekker to tredeler av øygruppen, og dette beskytter i stor grad den urørte og veldig skjøre naturen som preger Svalbard.

Svalbardvettreglene

  • Kast ikke søppel i naturen. Etterlat ingen varige spor.
  • Forstyrr ikke dyr og fugler. Husk at det er du som er gjesten.
  • Plukk ikke blomster. Ta vare på mangfoldet.
  • Ikke ødelegg eller fjern kulturminner. Alle spor etter menneskelig virksomhet fra før 1946 er fredete kulturminner!
  • Det er forbudt å oppsøke eller tiltrekke seg isbjørn. Den kan være livsfarlig, men er også sårbar.
  • Forlat ikke bosetningene uten egnet våpen og erfaring med hvordan du bruker det.
  • Vis hensyn til andre.
  • Ta kontakt med Sysselmesteren dersom du skal på langtur på egen hånd. Det er meldeplikt for ferdsel over store deler av Svalbard.
  • Sett deg inn i lover og regler for ferdsel og aktiviteter på Svalbard.
  • I din og miljøets interesse anbefaler vi organiserte turer. Og det er dere jo på tur med SeilNorge!
  • Den usynlige turisten kan ingen være – men vi ser gjerne at du prøver!

Hvordan skal jeg forholde meg til isbjørn og isbjørnsikkerhet?

Isbjørn finnes over hele øygruppen og kan påtreffes hvor som helst hele året. Isbjørnen er et av verdens største rovdyr og farlig for mennesker. Når du beveger deg utenfor bebygde områder, er det lovpålagt å ha med egnede skremmemidler. I tillegg må du ha skytevåpen og du må kunne bruke både skremmemidler og våpen. 

På alle våre turer har vi med egen guide som håndterer isbjørnsikkerheten i gruppen. Dersom du skal være i Longyearbyen et par dager før eller etter seilturen anbefaler vi å booke aktiviteter med en lokal aktør, eller bli med noen som har tilgang på isbjørnbeskyttelse.

Fun Facts om Svalbard

Visste du at det ikke er lov å ha katter på Svalbard? At Longyearbyen ikke har gatenavn eller at du må ta av deg på beina før du går inn på hotellt? Det er mye rart med Svalbard! Sjekk fun fact’s om Svalbard og ta en quiz med vennegjengen!

Longyearbyen Tips & Triks

Skal du være et par dager i Longyearbyen før eller etter seilturekspedisjonen? Her får du noen tips & triks om denne lille, rare byen, som ligger nesten på Nordpolen. 

Fakta om isbjørn

Her kan du lære litt mer om isbjørnen, kongen av Arktis, før din neste Svalbardtur.

Svalbard bilder

Svalbard SeilNorge Seiltur Svalbard rundt 2018 Natur Is Foto Mats Grimseth DJI 0054
Tett på naturen. Foto Mats Grimseth.

Utforsk våre DESTINASJONER

Vi er her for å svare på spørsmål!

Ta gjerne kontakt på +47 412 97 900 hvis du har spørsmål eller ønsker å booke tur.