Minner i fra gruvetiden på Svalbard. Foto Anne Månum

Svalbard

Longyearbyen tips & triks

Hva kan vi gjøre i Longyearbyen

Skal du være et par dager i Longyearbyen før eller etter seilturekspedsisjonen? Her kommer litt tips & triks om denne lille, rare byen, som ligger nesten på Nordpolen. 

Få Svalbardfølelsen

Oppsøk de annerledes tingene med Svalbard; hvordan funker det egentlig med isbjørnsikkerhet? Når startet de med gruvedrift på Svalbard og driver de fortsatt med det? Hvor mange bor det her- og hvorfor bor de her egentlig? Hvorfor tar de av seg på beina når de går inn mange steder? Vi vil selvfølgelig fortelle deg alt dette på ekspedisjonen vår, men bli kjent i Longyearbyen du og. Handle på Svalbardbutikken sammen med de andre lokale, besøk Nordpolet (!), ha en lang og deilig lunsj på byens cafe, Fruene, og lytt til til de lokale historiene på nabobordene. Om du blir invitert med på noe? Svar alltid ja!

Fakta & Fun facts om Svalbard

Visste du at det ikke er lov å ha katter på Svalbard? At Longyearbyen ikke har gatenavn eller at du må ta av deg på beina før du går inn på hotellt? Det er mye rart med Svalbard! Sjekk fun fact’s om Svalbard og ta en quiz med vennegjengen!

Kort innblikk i historien

Oppdagelsen av Svalbard

Svalbard, en arktisk øygruppe midtveis mellom Fastlands-Norge og Nordpolen. Det var den nederlandske utforskeren Willem Barentz som, på jakt etter en rute til Østen i 1596, feilnavigerte og støtte på Svalbard. Med sin fjellrike topografi, isbreer og rike hvalbestand, ble Svalbard et viktig sted for utforskning og senere ressursutnyttelse.

Geografi

Svalbard består av flere øyer, holmer og skjær, hvorav den største er Spitsbergen. Isbreene dekker rundt 60% av landmassen, mens vegetasjon og bart fjell utgjør resten. Høydepunktene inkluderer Newtontoppen og Perriertoppen, de to høyeste fjelltoppene, og den majestetiske Wijdefjorden, den lengste fjorden på 108 km.

Kullindustri og Gruvedrift

Allerede i 1610 ble kull oppdaget på Svalbard, men det var først i 1899 at kommersiell drift startet. Gruveindustrien tok av i 1906 med åpningen av Amerikanergruva, og i 1916 ble selskapet solgt til Store Norske Spitsbergen Kullkompani A/S. Kullindustrien har vært den eneste varige og lønnsomme bergverksdriften på øygruppen, og Gruve 7 drives fortsatt i dag.

Fangsthistorie

Siden 1600-tallet har Svalbard vært et viktig område for fangst, inkludert isbjørn, hvalross, og andre dyrearter. Norske fangstmenn intensiverte sin tilstedeværelse fra 1850-tallet, og overvintring ble vanlig mot slutten av 1800-tallet. Historien om isbjørnjegeren Henry Rudi, som felte omkring 750 bjørn, og andre fangstmenn som Hilmar Nøis, bidro til å forme øygruppens tidlige historie.

Spisesteder

Gå på Fruene, drikke kaffe, kjøp «Svalbardposten», og les siste nytt fra Longyearbyen. Ta en fredagspizza på Kroa. Spis lørdagsbiffen på Huset. Ta en øl på gruvepuben Karlsberger. Heng med de lokale på Svalbar. 

Svalbard har mange spisesteder. Her er noen av de. På noen tider av året- og dersom man er mange, bør man forhåndsbooke bord. Sjekk byens restaurantene her. Her er noen av våre favoritter;

 • Kroa, en restaurant med preg fra fangsttiden
 • Stationen, en av byens hippeste (og nyeste) restauranter
 • Funken, med byens utsikt
 • Nansen, med den beste utsikten til det mest fotograferte fjellet i byen, Hiorthfejllet. 
 • Huset, et av byens fineste restauranter og et sted med masse historie
 • Gruvelageret, kult sted, må booke bord i forkant, begrenset åpningstider
 • Barentz Gastropub. Fint å stikke innom her for en pizza eller dagens middag etter en tur.
 • Svalbar. Fint å stikke innom her for en pizza eller dagens middag etter en tur.

Fjellturer i nærområdet & Aktiviteter

Det er fint å gå seg en liten fjelltur i nærheten. Husk isbjørnbeskyttelse! Book tur med en lokal aktør, eller bli med noen som har tilgang på isbjørnbeskyttelse. 

Sommeraktiviteter

Midnattssolen kommer i april og varer helt til august. Sommeraktivitetene begynner til litt forskjellige tider, alt ettersom når snøen smelter. Sjekk aktivitetskalenderen til Visit Svalbard.

 • Båtturer
 • Fotturer
 • Hundesledetur

Dersom det fortsatt er snø i Longyearbyen i mai, kan det være mulig å gjøre noen vinteraktiviteter. Sjekk i aktivitetskalenderen til Visit Svalbard i forkant, eller ta kontakt med Visit Svalbard. Stort sett forsvinner snøen i løpet av mai, og da begynner sommeraktivitetene.

 • Snøscootertur
 • Isgrottetur og beltevogntur
 • Hundesledetur

Bestilling

Vi anbefaler å booke aktiviteter direkte hos en lokal aktør eller hos Visit Svalbard. Besøk nettsiden til Visit Svalbard her.

Hotel

Det er mange hoteller på Svalbard, få en oversikt her. Noen av våre favoritter er:

 • Radisson Blu Polar Hotel. Hotellet ligger veldig sentralt, har en fantastisk utsikt mot Hiorthfjellet når du nyter frokosten, har boblebad ute med samme utsikt og «Barentz Gastropub», kalt puben blant de lokale.
 • Funken Lodge. Fantastisk hotell!
 • Svalbard Hotel

Fly

Norwegian og SAS flyr til Longyearbyen. Noen avganger er direkte og noen mellomlander i Tromsø. Spørs hvilken tid på året, samt hvilken ukedag det er. Det kan være lurt å sjekke begge selskapene, det er deilig å slippe mellomlandingen! Dersom dere mellomlander på veien hjem, må bagasje tas ut i Tromsø og sjekkes inn på nytt, på grunn av toll.

Det velkjente isbjørnskiltet

Bak her kan man ikke gå ubevæpnet og uten isbjørnbeskyttelse på Svalbard! Bildet er i fra studieturen til Svalbard, med SeilNorge, høsten 2023.

Studietur til Svalbard SeilNorge 2023 Foto Anne Månum
Bildet fra studietur til Svalbard, med SeilNorge, høsten 2023. Foto Anne Månum

Vi er her for å svare på spørsmål!

Ta gjerne kontakt på +47 412 97 900 hvis du har spørsmål eller ønsker å booke tur.