Vår heteste oppskrift på varm sjokolade kommer fra skipskokken Qaaqqutsiaq, vi kaller han Tipi.

Verdens beste kakao

Skrevet av Linda Øverli Nilsen

Tilfeldigheter gjorde at den grønlandske kokken Tipi endte opp på en restaurant i Oslo. Vi møter Tipi på Kolonialen på Bislett. Det er en tidlig vårdag, barnevognmafiaen har kommet ut av vinterdvalen, og det surrer i alle restaurantens hjørner. Jeg vet ikke hva jeg hadde forventet meg av en grønlandsk kokk ved navn Tipi, eller Qaaqqutsiaq Lynge, som han heter, men blir overrasket når en høy, slank mann kommer gående ut fra kjøkkenet.

Jeg har alltid likt å lage mat. Da jeg var 14 sa moren min at hvis jeg skulle ha en sjans på jenter, så måtte jeg kunne lage mat.

Tipi

Han ler. Forteller at han alltid har laget mye forskjellig mat, men at settingen med å sitte rundt middagsbordet som en familie har vært viktig, og en stor del av barndommen, og den viderefører han til sin egen familie; kone og to døtre.

Tipi Blogg
Skipskokken Tipi på seiltur med SeilNorge

Tipi gikk i lærling hos sin 11 år eldre fetter, som drev den velrenomerte restauranten Søren K i København.

Matlaging er et kreativt håndverk. Man blir utfordret på mange forskjellige måter. Jeg sprengte budsjettene jeg fikk av Emil (daglig leder i SeilNorge) på hver tur, og var nok litt overambisiøs i forhold til hva man kan få til på en seilbåt med to gassbluss.

Alt skal selvfølgelig være laget fra bunnen av, men på en seilbåt må man tenke litt annerledes. Jeg hentet einebusker og greiner på land, røkte rødbeter om bord i båten og serverte koreansk spareribs med ferske vårruller på Trollhytta. Da var det god stemning!

Her er Tipi`s oppskrift

  • ½ l helmelk
  • 15 g kakao (gerne Schaffenberger)
  • 15 g sukker
  • En klype havsalt
  • 80 g mørk sjokolade (gjerne Valhrona Manjari)
  • Kremfløte til krem på toppen
  • En bit skall av appelsin
  • En kanelstang

Varm litt av helmelken opp, pisk kakaopulver, sukker og havsaltet ut i melken, til det ikke er klumper i. Ha kanelstangen og appelsinskallet i.

Hell resten av melken i, og varm opp til under kokepunktet. Ta gryten av varmen fjern kanelstangen og appelsinskallet, tilsett hakket sjokolade. Pisk til sjokoladen er oppløst, og server med krem på toppen.

Oppskriften gir to store kopper.

Ship O´Hoi!

Tipi Chef sailing
Tipi Chef sailing

Vi er her for å svare på spørsmål!

Ta gjerne kontakt på +47 412 97 900 hvis du har spørsmål eller ønsker å booke tur.