ICC utsjekk, praktisk prøve

De fleste som ønsker ICC-sertifikat skal til Kroatia og Middelhavet for å seile i sommerferien og leie båt. Her er det stadig flere som etterspør dette sertifikatet.

ICC er en omfattende prøve. Du vil klare deg bra om du har seilt en del som skipper og har navigasjon og båthåndtering inne. Mangler du kompetansen, eller du vil friske opp kunnskapene før prøven, anbefaler vi at du tar et videregående kurs eller at vi tar nødvendig antall timer i båten før du prøver deg på selve testen.

For å få sertifikatet må du ha båtførerprøven eller kurs som D5L, og gjennomføre en ICC utsjekk/praktisk prøve.

Seil Norge AS er godkjent av Sjøfartsdirektoratet (SDIR) som tilbyder av ICC praktisk prøve. SeilNorge har flere  ICC-sensorer og utfører tester flere steder i Norge. Vi tilbyr praktisk prøve på seilbåt.

Kontakt oss for avtale om tid!

ICC – International Certificate of Competence – er et sertifikat som viser at du både har teoretiske og praktiske kunnskaper i å håndtere en seilbåt på mer enn 10 meters lengde. Du kan kanskje sammenligne ICC med biloppkjøring.

Sertifikatet gir deg rett til å føre fritidsbåt i andre land som har akseptert ICC som båtførerbevis.

Det kan også være at private aktører i land som ikke offisielt har akseptert ICC vil kreve dette for å tillate utleie.

For å få ICC, må du bestå den nasjonale båtførerprøven, i tillegg til at du må bestå en praktisk prøve på motorbåt eller seilbåt. Du må også fylle ut en egenerklæring om helse. Hvilket fartøy den praktiske prøven avlegges på vil gjenspeiles i sertifikatet.

Vi anbefaler deg å undersøke om det kreves ICC for å leie eller låne fritidsbåt i landet du skal besøke.

For å motta selve sertifikatet må du selv send inn søknadskjema til Sdir. Gebyr tilkommer.
Les mer om ICC her hos sjøfartsdirektoraret

Forkunnskaper

  • Må kunne manøvrere båten i følge seilingsplanen. (Er du usikker kan vi ta et par treningstimer før selve prøven)
  • Må ha båtførerprøven

Forberedelse til den praktiske prøven

Vi anbefaler også at du setter deg godt inn i skjemaet som følges under prøven, slik at du er sikker på at du kan besvare spørsmålene riktig. Her kan du se skjemaet som brukes hos sjøfartsdirektoratet (Denne linken laster ned et word-dokument)

Vi tilbyr også et ICC forberedende nettkurs for deg som vil gå gjennom hva som kreves og kunne følge med en kandidat som tar ICC-utsjekk. Vi bruker mye video slik at du får et godt inntrykk av hva som kreves. Nettkursene våre finner du her:

Informasjon om prøven

Varighet og gjennomføring

  • Prøven er delt i to og varer i minst 3 timer pr. person hvor :
  • første del er en gjennomgang av teori og praktiske spørsmål vedr. kunnskaper om navigasjon, båtteknisk og sjømannskap, samt en gjennomgang av båt og motor. Dette foregår via samtaler hvor sensor spør og du svarer.
  • andre del foregår ute på vannet hvor du viser at du kan ta båten trygt ut og inn av havn, ha kontroll på mannskap og foreta seiløvelser. Du skal også planlegge en rute samt finne trygg plass for ankring og vise korrekt prosedyre for dette.

Pris

Selve ICC utsjekken om bord i båten koster 3000 kroner. Bestilles ICC sammen med et kurs vil du få en rabatt på 500 kroner. ICC praktisk prøve tas da påfølgende dag etter et av våre videregående kurs.
Føler du behov for et par ekstra treningstimer kan vi gjennomføre dette i forkant.

Sertifikat/Sjøfartsdirektoratet

Du må selv søke om selve sertifikatet. Her ser du linken til søknadsskjemaet du skal fylle ut i etterkant.
Du finner skjema og all informasjon om fremgangsmåten hos SDIR her:

Kontakt oss for avtale om tid!

Deltok på begynnerkurs over tre kvelder. Veldig bra kurs som kan anbefales. Hadde lite seile-erfaring fra før, og lærte mye mer enn jeg trodde jeg kom til å gjøre. Med så få deltakere, ble det tid til at alle kunne trene flere ganger på det vi lærte slik at jeg til og med tror jeg kommer til å huske det. Lærerens ro og trygghet var til stor hjelp under de mer nervepirrende øvelsene som bakking inn i bås og å legge til ved brygge. Instruktøren skapte også en god og hyggelig stemning om bord. Anbefales!

Bjørg

Vi er her for å svare på spørsmål!

Ta gjerne kontakt på +47 412 97 900 hvis du har spørsmål eller ønsker å booke tur.