ICC-vurdering, praktisk prøve

De fleste som ønsker et ICC-sertifikat ønsker å reise til Kroatia og Middelhavet for å seile i sommerferien og leie båt. Stadig flere utleiefirmaer etterspør dette sertifikatet.

ICC er en omfattende test. Du vil gjøre det bra hvis du har seilt en del som skipper og kan navigasjon og båthåndtering. Mangler du kompetansen, eller ønsker å pusse opp kunnskapene dine før prøven, anbefaler vi at du tar et videregående kurs eller at vi tar nødvendig antall timer i båten før du prøver selve prøven.

For å få sertifikatet må du ha båtførerprøven eller kurs som D5L, og gjennomføre en ICC-utsjekking/praktisk prøve.

Seil Norge AS er godkjent av Sjøfartsdirektoratet (SDIR) som leverandør av ICC praktisk prøve. SeilNorge har flere ICC-eksaminatorer og utfører tester flere steder i Norge. Vi tilbyr denne praktiske testen på en seilbåt.

Kontakt oss for avtale!

ICC – International Certificate of Competence – er et sertifikat som viser at du har både teoretisk og praktisk kunnskap i å håndtere en seilbåt på over 10 meter. Du kan sammenligne ICC med bilkjøring.

Sertifikatet gir deg rett til å føre fritidsbåt i andre land som har akseptert ICC som båtførerbevis.

Det kan også være at private aktører i land som ikke offisielt har akseptert ICC vil kreve dette for å tillate utleie.

For å få ICC må du bestå den nasjonale båtprøven, i tillegg til å bestå en praktisk prøve på motorbåt eller seilbåt. Du må også fylle ut egenerklæring om helse. Fartøyet den praktiske prøven avlegges på vil gjenspeiles i sertifikatet.

Vi anbefaler at du undersøker om en ICC er pålagt å leie eller låne en fritidsbåt i landet du besøker.

For å motta selve sertifikatet må du sende inn søknadsskjema til Sjøfartsdirektoratet, Sdir. Avgift tilkommer.
Les mer om ICC her ved Sjøfartsdirektoratet, Sdir

Tidligere kunnskap

  • Må kunne manøvrere båten etter seilingsplanen. (Er du usikker, kontakt oss for et par treningsøkter før selve testen)
  • Må ha båtlisens

Forberedelse til praktisk prøve

Vi anbefaler også at du setter deg inn i skjemaet som følges under prøven, slik at du er sikker på at du kan svare riktig på spørsmålene. Her kan du se skjema brukt hos Sjøfartsdirektoratet, Sdir (Denne lenken laster ned et word-dokument)

Vi tilbyr også en ICC forberedende nettkurs for deg som ønsker å gå gjennom det som kreves og kunne følge en kandidat som tar ICC-eksamen. Vi bruker mye video slik at du får et godt inntrykk av hva som kreves. Du finner alle våre nettkurs her:

Informasjon om testen

Varighet og gjennomføring

  • Testen er delt i to deler og varer i minst 3 timer hver person hvor:
  • første del er gjennomgang av teori og praktiske spørsmål vedrørende kunnskap om navigasjon, båtteknikk og sjømannskap, samt gjennomgang av båter og motorer. Dette skjer via samtaler der sensor spør og du svarer.
  • andre del foregår ute på vannet hvor man viser at man kan ta båten trygt inn og ut av havn, ha kontroll over mannskapet og gjennomføre seiløvelser. Du må også planlegge en rute og finne et trygt sted å ankre og vise riktig prosedyre for dette.

Pris

Selve ICC-utsjekkingen om bord i båten koster 3500 kr/pp. Bestilles ICC sammen med kurs, får du en rabatt på kr 500. Den praktiske ICC-prøven tas da påfølgende dag etter et av våre videregående kurs.
Føler du behov for et par ekstra treningstimer kan vi gjennomføre dette på forhånd.

Sertifikat/Sjøfartsdirektoratet

Du må søke om selve sertifikatet. Her kan du se lenken til søknadsskjemaet som du fyller ut i etterkant.
Skjema og all informasjon om prosedyren finner du på SDIR her.

Kontakt oss for avtale!

Deltok på et nybegynnerkurs over tre kvelder. Veldig bra kurs som kan anbefales. Hadde lite tidligere seilingserfaring, og lærte mye mer enn jeg trodde jeg skulle. Med så få deltakere ble det tid for alle til å øve på det vi lærte flere ganger slik at jeg til og med tror jeg kommer til å huske det. Lærerens ro og trygghet var til stor hjelp under de mer nervepirrende øvelsene som å rygge inn i boder og legge til kai. Instruktøren skapte også en god og hyggelig atmosfære om bord. Anbefalt!

Bjørg

Vi er her for å svare på dine spørsmål!

Ta gjerne kontakt med oss + 47 412 97 900 hvis du har spørsmål eller ønsker å bestille en reise.