Svalbard
Rå, arktisk villmark!
Nesten på Nordpolen
Svalbard, landet nord for nordavinden, midt mellom det norske fastlandet og Nordpolen. Svalbard er autentisk og robust, og gir deg opplevelser fylt med villmark, fotturer, polarhistorie, dyreliv og pioner- og ekspedisjonshistorie.
Du finner uberørt arktisk villmark og unikt dyreliv i fantastiske omgivelser. Svalbard byr på fjorder, fjell og store områder som fortsatt er uberørt av mennesker. Sporene vi finner i naturen her er ikke fra mennesker men fra fjellrev, sel, fugler, villrein og isbjørn.
Svalbard-eventyret
For oss representerer Svalbard definisjonen av arktisk villmark. Vi er fascinert av Svalbard og arrangerer stadig flere turer dit. Med seilbåt befinner vi oss midt i villmarken, og er en del av det pulserende dyrelivet både i havet og i luften.
Vil du oppleve den dramatiske roen i naturen på Svalbard? Bli kjent med stillheten og lydene på denne praktfulle øya? Mister du internettilgang i flere dager? Bli med på en ekte ekspedisjon? Velkommen om bord!
Denne praktfulle øya er et av de mest unike og inspirerende stedene vi kjenner!
Siste nytt fra Svalbard
Ekspedisjoner på Svalbard
-
Mount Beerenberg: Svalbard – Jan Mayen – IslandNOK 68.800
-
Ski & Seil Svalbard, 7 dagerNOK 45.800
-
Kryssing av BarentshavetNOK 36.200
-
Ski & Seil Svalbard, 9 dagerNOK 58.750
-
Svalbard NordvestNOK 43.700 - NOK 43.900
-
Arktisk seiling rundt SpitsbergenNOK 63.300
Svalbard vibber
FAQ Svalbard
Hvordan kommer jeg meg til Svalbard?
Noen få, modige sjeler ror til Svalbard, noen seiler, men de fleste flyr. Norwegian og SAS har fly til Longyearbyen. Lær mer om reisetips under Praktisk informasjon.
Hva er SeilNorge sine tanker om bærekraft og miljø i Arktis?
Arktis er et sårbart område under press fra mennesker og klima. På SeilNorge, er vi forpliktet til å bevare miljøet i størst mulig grad. Vi mener at småbåter med få mennesker og minimalt med forurensning og avfall er betydelig mindre skadelige for miljø, klima og lokalt dyreliv enn større båter og cruiseskip. Vi prøver også å plukke søppel på stedene vi besøker, og etterlater ingen spor.
På Svalbard følger vi AECOs retningslinjer for dyretreff, strandrydding, kulturminner, for besøkende og operatører i Arktis. Du kan lese mer om AECOs retningslinjer her.
Det er viktig for oss å redusere karbonavtrykket vårt. Vi seiler så lenge det er vind, og vi jobber målrettet med mat- og avfallshåndtering. Selv om vi må bruke motoren til fremdrift når det ikke er vind i det hele tatt, er turene våre blant de mest bærekraftige måtene å oppleve Svalbard på.
Hvordan er været og klimaet på Svalbard?
Øygruppen har et arktisk klima, men med betydelig høyere temperaturer enn andre områder på samme breddegrad, på grunn av hyppige lavtrykkspassasjer og den varme Atlanterhavsstrømmen. Gjennomsnittstemperaturen er -16 grader Celsius i januar og +6 i juli. Longyearbyen har generelt lite nedbør, selv om det kan være røft vær! Ved kysten går permafrostlaget 100 meter ned i bakken, og om sommeren er det bare den øverste meteren med jord som tiner.
Store deler av året er preget av enten polarnatt eller midnattssol, noe som gir naturopplevelsene en spennende dimensjon. Longyearbyen har midnattssol fra 20. april til 23. august og polarnatt fra 26. oktober til 15. februar.
Polarnatt og midnattssol på Svalbard
Svalbard opplever ekstreme lyskontraster hele året. Midnattssol varer fra 20. april til 23. august, mens polarnatten varer fra 26. oktober til 15. februar. Disse fenomenene skaper unike atmosfæriske forhold som påvirker både naturen og kulturen i skjærgården. Vi synes det er spesielt spennende å seile når det er dagslys 24/7! Nettene er ofte rolige når det gjelder vær og vind, og mange lokale har en tendens til å snu soverytmen om sommeren...
Hva slags dyreliv kan du se på en tur rundt Svalbard?
Isbjørnen er kanskje det dyret folk flest forbinder med Svalbard, men det er flere andre dyr som også lever der oppe: hvalross, grønlandssel, ringsel, steinkobbe, hvithval, grønlandshval, narhval, svalbardrype, fjellrev og Svalbardrein. Svalbardreinen er genetisk forskjellig fra andre underarter av rein. Den har kortere ben og kan ha et fettlag som er opptil 10 cm tykt på kroppen.
Farvannet rundt Svalbard er rikt på næringsstoffer, og om sommeren kommer store mengder sjøfugl til øygruppen. Det er syv nasjonalparker og 23 naturreservater som dekker to tredjedeler av øygruppen, og dette beskytter i stor grad den uberørte og svært skjøre naturen som preger Svalbard.
Retningslinjer på Svalbard
Av Svalbard reiselivsråd, i samarbeid med Sysselmannen på Svalbard.
- Ikke vær en arktisk søppel! Etterlater ingen varige tegn på besøket ditt.
- Fugler og andre dyr skal ikke forstyrres. Husk at du er gjesten.
- Bidra til å ta vare på det biologiske mangfoldet. Ikke plukk blomster.
- La gamle kulturminner være i fred. Loven beskytter alle spor av mennesker fra før 1946.
- Det er forbudt å lokke, forfølge eller på annen måte oppsøke isbjørn på en slik måte at den forstyrrer dem eller utsetter enten bjørn eller mennesker for fare.
- Ikke forlat bosetningene uten egnet våpen, og erfaring med å bruke den.
- Ta hensyn til andre.
- Ta kontakt med Sysselmannen dersom du planlegger en lengre feltutflukt. En obligatorisk registrering gjelder for reiser til store deler av Svalbard.
- Gjør deg kjent med reglene for reiser og andre turistaktiviteter på Svalbard.
- Av hensyn til både miljøet og deg selv anbefaler vi organiserte turopplegg.
Det er umulig å være en usynlig turist, men vi setter pris på at du prøver!
Hvordan skal jeg forholde meg til isbjørn og isbjørnsikkerhet?
Isbjørn finnes over hele skjærgården og kan påtreffes hvor som helst, hele året. Isbjørnen er et av verdens største rovdyr og er farlig for mennesker. Når du våger deg utenfor bebodde områder, er det lovpålagt å ha egnede avskrekkende midler. I tillegg må du ha skytevåpen og kunne bruke både avskrekkende midler og våpen.
På alle turene våre har vi egen guide som ivaretar isbjørnsikkerheten i gruppen. Skal du være i Longyearbyen et par dager før eller etter seilturen, anbefaler vi å bestille aktiviteter hos en lokal operatør, eller bo hos noen som har tilgang til isbjørnbeskyttelse.